• Начало
  • Батак - природа и културно наследство

Язовир Батак се намира на около 27 км от град Велинград и Хотел Лъки Лайт.

Интересни за посетителите са Историческият музей и църквите “Св. Богородица” и “Св. Неделя”, намиращи се в центъра на града.

В околностите на Батак има 9 действащи параклиса. Ще имате възможността за разходка из курорта Цигов чарк. В центъра на града е изграден музеен комплекс, който разкрива историята на града от най-дълбока древност до наши дни. Комплексът включва исторически, етнографски музей и историческата църква “Св. Неделя”, последната крепост на батачани по време на Априлското въстание. Тя е изградена през 1813 г. Църквата е кръстовидна куполна сграда, изградена от камък, вкопана метър и половина в земята. Освен за богослужение, църквата служела и за килийно училище.

Балиновата къща е исторически и архитектурен паметник на културата. Етнографската сбирка отразява бита и поминъка, обредите и обичаите на батачани през Възраждането и началото на ХХ век. Намира се в непосредствена близост до църквата “Св. Неделя”. Историческият музей е открит през 1976 година и съхранява богат снимков, веществен и документален материал за развитието на Батак през вековете.

Ще можете да се полюбувате на красотата на язовир Батак, както и на пещерата „Снежанка“, която се намира на 5 км югозападно от град Пещера по пътя за Батак. Тя има няколко зали. В “Голямата зала” и в залата, наречена “Жилището”, са намерени глинени съдове, изработени от човешка ръка, без да се ползва грънчарско колело.  Те са останали запазени от времето на древните траки.  Във “Вълшебната зала” природата е изваяла женска фигура - от нея пещерата получава името си. „Снежанка” е изключително впечатляваща с ледниковите си форми и множеството сталактити, сталагмити и разнообразно подчертани драперии.View the embedded image gallery online at:
https://www.lucky-light.bg/batak#sigProId3278db916f