На 10 км западно от град Велинград и хотел Лъки Лайт се намира местността „Бялата скала“ – лобното място на Вела Пеева. /партизанката, дала името на града/

Местността Старият чарк – малки полянки, в центъра на които шурти чешмичка с изключително мека и чиста вода за пиене. Мястото е тихо и спокойно, потънало в мла­ди борови насаждения. Има и малък заслон. Подобен чарк за бичене на трупи е имало на река Чая, Асеновградско. Каменчани огледали чарка, харесали го и решили да направят такъв и над Каменица. Предполага се, че инициатори­те са били хора от известния Пеев род. През 1384г. на р.Еленка е построен първият чарк и до ден днешен местността носи това название.

На път за Стария чарк се минава покрай бърдото Гергьовица, което е получило своето име от параклисчето „Св. Ге­орги”. Според преданията тук се е намирал манастир, разрушен през годината на помохамеданчването. През 20-те години на нашия век каменчани разкопават мястото и откриват не са­мо основите му, но и костите на трима от загиналите монаси, както и ценна владишка корона. През 1991г. населението с доброволни вноски възстановява и изографисва параклиса „Св.Георги”.

Малко преди да се достигне местността Стария чарк може също да се посети новопостроеният манастир „Св. Никола” /построен е през 2005г.View the embedded image gallery online at:
https://www.lucky-light.bg/bialata-skala#sigProId90b08ed25c