Долно Просце се нарича мястото в подножието на върховете Клептуза и Просия. В източния край на поляната се вижда път, който се насочва на изток. Той отвеж­да в местността Брези. Най-западният край на местността Брези е вълноо­бразен, леко полегнал на юг слънчев склон, огромен по размери, осеян с редки борове. През ранно лято и през есента Брези е покрита с много гъби. Вода има на две места в най-югозападния край на местността и в северо-източния й край, под връх Брези. Това е прочутият извор Сивата вода. И двете местности – Просце и Брези, са особено предпочитани за целогодиш­ни излети от планинарите.

Голяма Сюткя (2186 м) е вторият по височина връх в Родопите.

Известен е с няколко име­на – Спартак, Воден, но най-старото и най-полулярното е Сюткя. Някои търсят произхода му от су-кая /воден камък/, други - от сют-кая /млечен камък/.

Връх Стража: Според преданието на връх Стража били построени наблюдателниците, от които стражите на крепостта Цепина следели движението по пътя от запад. В случай на опасност те сигнализирали на тъпанджиите от главното управление на върха, които пък съобщавали на охраната на съ­седната крепост Градище. От своя страна тя известявала укрепените пунктове над селата Костандово, Ракитово и Дорково. По този начин при тревога се вдигало на крак цяло Цепино.

Вазова поляна: Оттук през 1852г. поетът Иван Вазов се любувал на красотата на природата. На поляната е направен заслон и има чешмичка с бистра планинска вода. От това място пред погледа на туриста се разкрива прекрасна гледка към Велинград.View the embedded image gallery online at:
https://www.lucky-light.bg/dolno-prosce#sigProId79b62ece40