Елин връх /1552м/ е най-високият от върховете, които ограждат Велинград. Оттук се разкрива панорама към Родопите, Стара планина, Пирин и Източния дял на Рила.

По пътя за Елин връх ясно се различават дебели каменни стени с открояващи се входове и вътрешни помещения, носещи името Градот Наименованието „Градот” подсеща за славянския му произход. Началото на тази крепост датира от времето на император Юстиниан (VI в). Разшире­на и подобрена през годините на Първото българско царст­во, тя играе важна роля като стражева крепост на Чепинския край.

Острец /1369м/ е слънчев връх, обрасьл с прошарена иглолистна и широколистна гора. Наречен е от туристите Велинградски Олимп, защото от  него се открива гледка към Рила, Пирин и Родопите. През средните векове точно на върха е имало манастир. Местните жители нарекли склоновете на върха Гергьована. Преданията разказват, че през 1640 г. игуменът на манастира осветил построената баня като я нарекъл на нейния създател - Вельова баня.

Под самия връх е построен заслон за отмора на туристите. Вода може да се намери в кладенчето в дерето, разположено западно под върха. Тук от 250 години расте едностеблено вековно дърво, защитено от закона – бук с ви­сочина 30 м и обиколка 1.30м. Покоряването на връх Острец е незабравимо преживяване за любителите на природата.View the embedded image gallery online at:
https://www.lucky-light.bg/elin-vrah#sigProId9ef9d124da