Град Костандово, който се намира на 14 км от Велинград и хотел Лъки Лайт. Той е един от най-младите градове в България. В района му са открити следи от траки, римляни и келти. Черквата „Свети Константин и Елена“ в Костандово е построена през 1942г

В близост до града се намира „Еленският кладенец“, където е открита надгробна могила. Намира се на 1км югоизточно от Костандово. На още 5 км от града е „Куилето“. Там можете да видите крепост на площ около 2 дка, която е обявена за ранносредновековна. Отправяме се към „Куманица“ в северозападната част на Костандово. На това място е открито тракийско селище с укрепления и сгради със суха зидария. Можете да посетите и „Купишево мандрище“, което се намира на 4 км североизточно от гр. Костандово. Там са разкрити селищни могили от неолитната епоха.

На 2 км в северозападна можете да посетите „Алков камък“, където някога е съществувало тракийско селище. В източния край на местността е открито тракийско светилище.View the embedded image gallery online at:
https://www.lucky-light.bg/kostandovo#sigProId3b2f609016