Село Дорково се намира на около 17 км от град Велинград и хотел Лъки Лайт. Предлагаме Ви да посетите крепостта „Цепина“, която е в близост до селото. Крепостта е построена на висок и скалист връх с надморска височина 1136 м. Тя е археологически паметник на културата с национално значение.

През Средновековието Цепина е една от известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на ІХ век. Основите на крепостните стени – вътрешни и външни, както и основите на църквата и четирите водохранилища са реставрирани и привличат множество туристи. В подножието на крепостта има уредена експозиция с материали от археологическите разкопки и проучвания.

На 6 км северозападно от Дорково, в подножието на хълма на крепостта „Цепина“ се намира и „Метоха“. На това място са открити надгробни могили, една от които е проучена. На около 500 м от с. Дорково можете да видите и палеонтологично находище – находище на древни животни. Открити са следи от живот по тези земи от преди 5 милиона години.View the embedded image gallery online at:
https://www.lucky-light.bg/krepost-cepina#sigProId0ce65436bd