• Начало
  • Ракитово, църквата Света Неделя

На 15 км. от Велинград и хотел Лъки Лайт се намира град Ракитово. Там Ви очаква културно-историческото наследство на община Ракитово, което се съхранява в Историческия музей, разположен в Апостоловата къща, построена през 1906г. В града също можете да видите и построената през 1861г. църква „Света Неделя“, която е художествен паметник на културата.

Непосредствено до Ракитово, на западния склон на височината Бърдо се намира Часовниковата кула – един архитектурен паметник. Кулата е от 2 части с каменна зидария. Висока е 18.60 м, а стените й са с дебелина 80 см. Северозападно от гр. Ракитово можете да видите и неолитно селище, обитавано в края на шестото и началото на петото хилядолетие пр.н.е. Местността Николица е разположена на южния край на Ракитово. На това място през 1962г. при извършване на строителна дейност са открити черква, жилища и гробове. На мястото на открита базилика през 1923г. е построен параклис. Продължаваме на юг от Ракитово, където на 9 км от града се разполага „Пашино бърдо“. Това е градище с елипсовидна форма, заемащо площ от 3 дка, построено на връх с надморска височина от 1586 м.

„Мантарица“ е биосферен резерват, който се намира също в землището на Ракитово. Надморската височина на резервата е 1400-1900 м, а предназначението му е да се запазят вековните иглолистни гори от смърч, ела, бял бор. На 1 март 1977г. резерватът е включен в списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО.