• Начало
  • Сърница, местността Каратепе

В близост до град Велинград и хотел Лъки Лайт се намира град Сърница. Километрите са 51, а маршрутът минава през много красиво дефиле покрай течението на река Чепинска, продължава през красивата курортна местност Каратепе, където се намират „Меандрите“ – това са завои по течението на река Рибна.

Най-красивата част на меандриращата река се намира именно в района на курортната местност Каратепе. Продължавайки пътя към Сърница достигаме до м. Чибуците в землището на Сърница, където се намира „Тъжника“ – единственото находище в страната на Върболист тъжник. Това е рядко красив декоративен храст в розово-червен цвят, който цъфти през юни-юли. Това растение е описано в Червената книга на България.

В Сърница можете да се насладите на чистия въздух, прекрасните борови гори и бистрите води и на язовир Доспат. Може да посетите също така средновековна църква край града. На 7 км от Сърница се намира местността Чаерджика, където при строеж на горска колиба през 1939г. е открит железен кръст. На това място през 1960г. е регистрирана първата църква.View the embedded image gallery online at:
https://www.lucky-light.bg/sarnica-karatepe#sigProId18204d6d01